Pompeo i Lavrov razgovarali o krizi u Venecueli

Američki državni sekretar Mike Pompeo u srijedu uvečer je telefonski razgovarao sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergeyom Lavrovom o aktuelnoj krizi u Venecueli, saopštili su iz State Departmenta, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Pompeo je naglasio “da intervencija Rusije i Kube destabilizuje Venecuelu i bilateralne odnose između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije“, kazala je u saopštenju portparolka Morgan Ortagus i dodala:

“Državni sekretar je pozvao Rusiju da prestane podržavati Nicolasa Madura i da se pridruži drugim zemljama, uključujući i ogromnu većinu zemalja zapadne hemisfere, koje traže bolju budućnost za venecuelanski narod“.

Pompeo je ranije istog dana upozorio na moguću vojnu akciju, rekavši da je američki predsjednik Donald Trump spreman da učini ono što je potrebno da se svrgne venecuelanski predsjednik Maduro.

“Pokušavamo da učinimo sve kako bi se izbjeglo nasilje. Tražili smo od svih uključenih strana da ne učestvuju u takvim aktivnostima“, istakao je Pompeo za američke medije.

SAD su podržale vojnu pobudu koja je u toku, a koju predvodi opozcioni lider Juan Guaido s ciljem svrgavanja Madura.

Guaido je, u utorak, objavio video poruku, na kojoj je sa određenim kontingentom uniformisanih ljudi i oklopnih vozila, u kojoj poziva na pobunu kako bi se okončala Madurova “uzurpacija“, te je pozvao na masovne demonstracije protiv predsjednika.

On je naglasio da je to početak završne faze napora da se svrgne Maduro, poznate kao akcija Liberty (sloboda).

Vlada Venecuele je, pak, saopštila da je pokrenula akciju suzbijanja pokušaja vojnog udara iza kojeg stoje Guaido i manja grupa “državnih izdajnika“. Predsjednik Maduro pozvao je narod na ulicu kako bi štitili domovinu i ustavni poredak.

Izvor: AA

Komentari