Na američko-meksičkoj granici uhapšeno 100.000 migranata

– Broj migranata koji su bili uhapšeni na američko-meksičkoj granici prošli mjesec je premašio 100.000, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zvaničnici Američke carinske i granične zaštite saopćili su da je u aprilu meksičku granicu prešlo 109.144 migranta, koji su uhapšeni.

Broj ilegalnih ulazaka u SAD prošlog mjeseca je povećan za šest posto. Zvaničnici su poručili da očekuju da će taj broj na godišnjem nivou iznositi i do milion migranata.

Predsjednica američke pogranične policije Carla Provost zabrinuta je zbog gubitka granične kontrole.

Migranti, koji Gvatemalu, Honduras i El Salvador napuštaju zbog nasilja i siromaštva, nastavljaju da preko Meksika ulaze u SAD.

Više od 7.000 ljudi u novembru prošle godine je iz zemalja Srednje Amerike krenulo prema SAD-u i stiglo do meksičkog grada Tijuane.

Mnogi migranti odlučili su se na bijeg iz Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora, a kao glavne razloge navode siromaštvo, nasilje i tiraniju.

Uprkos upozorenjima da će biti privedeni, odlučni su ući u SAD. Pripadnici granične policije SAD-a u novembru su protiv migranata, među kojima su se nalazili i maloljetnici, koristili suzavac, u namjeri da ih spriječe da pređu granicu.

Trump je ranije poručio da će zatvoriti granicu ukoliko Meksiko “odmah ne zaustavi nezakonite migracije u SAD”. Američki predsjednik je i ranije često isticao kako će zatvoriti granicu s Meksikom.

Migranti koji nezakonito prelaze američku granicu izazvali su ozbiljne napetosti između SAD-a i Meksika, a zatvaranje granice s Meksikom bilo je jedno od glavnih obećanja Trumpa u predizbornoj kampanji.

Izvor: AA

Komentari