Komitet za zaštitu novinara (CPJ) osudio izraelski napad na zgradu s uredom AA u Gazi

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) sa sjedištem u New Yorku osudio je napad izraelske vojske na zgradu u kojoj je smješten ured Anadolu Agency (AA) u blokiranoj Gazi, javlja AA.

U saopćenju je istaknuto kako CPJ osuđuje izraelski napad od 4. maja, na ured turske medijske kuće Anadolu Agency u Gazi.

“Izraelsko bombardovanje i potpuno uništenje ureda Anadolu Agency u Gazi je neprivhatljivo. Ovakva akcija je ugrozila živote civila i novinara koji su zaštićeni međunarodnim pravom. Izraelskim zvaničnicima je poznato gdje se nalaze medijski uredi u Gazi. Izrael je dužan da novinarima omogući da neometano i bez straha obavljaju svoj posao”, stoji u pisanoj izjavi Ignacija Miguela Delgada, predstavnika CPJ-a za Bliski istok i sjevernu Afriku.

U okviru zračnih i artiljerijskih napada proteklog vikenda, izraelske oružane snage su u subotu s najmanje pet raketa pogodile i srušile i zgradu u kojoj je bio smješten ured AA u toj blokiranoj palestinskoj enklavi. Zgrada je evakuirana neposredno prije napada i nije bilo stradalih.

Izvor: AA

Komentari