Putin: Lakše je sarađivati sa Turskom, nego sa Evropskom unijom

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je kazao da je saradnja sa Turskom lakša nego sa Evropskom unijom, javlja Anadolu Agency (AA).

Poredeći izgradnju gasovoda Sjeverni tok II i Turski tok na zajedničkom obraćanju medijima sa austrijskim kolegom Alexanderom Van der Bellenom u Sochiju, Putin je kazao:

“Lakše je raditi sa Turcima. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan odluči i to uradi. A, u EU treba 27 zemalja da se dogovori. To traje godinama i ništa se ne događa.“

Ipak, Putin je naglasio da će se projekat Sjeverni tok II privesti kraju uprkos preprekama, među kojima je i američka kontra akcija.

Govoreći o međunarodnoj situaciji, Putin je izrazio žaljene zbog ukidanja nuklearnog dogovora sa Iranom.

“Žalimo što je sporazum uništen. Naša pozicija je poznata svim partnerima, uključujući i američke, i mi podržavamo očuvanje tog sporazuma. Iran je, nakon potpisivanja sporazuma, najvjerodostojnija i najtransparentnija zemlja u svijetu u tom smislu“, naglasio je ruski predsjednik.

Van der Bellen se složio sa Putinom i rekao da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) 13 puta potvrdila da Iran poštuje sporazum.

On je izrazio zabrinutost da bi sukob između Sjedinjenih Američkih Država i Irana mogao situaciju pretvoriti u nešto slično kao u Iraku, što se odnosi na američku invaziju iz 2003. godine, ističući da niko ne želi takav scenario.

Prošle godine, američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz nuklearnog sporazuma između Irana i grupe P5 + 1 (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i Njemačka).

Ubrzo nakon toga, Washington je ponovo nametnuo ekonomske sankcije Iranu usmjerene na energetski i bankarski sektor te zemlje.

Izvor: AA

Komentari