Trump odgodio uvođenje carine na automobile iz EU i Japana

 Američki predsjednik Donald Trump u petak je za šest mjeseci odgodio odluku da li će uvesti carine na uvoz automobila iz Evropske unije i Japana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Odluka je donesena u trenutku kada je Trump u sporu s Kinom zbog novog trgovinskog sporazuma. Pregovori između dvije vodeće svjetske ekonomije nisu uspjeli da dovedu do sveobuhvatne saglasnosti.

Posljednja runda razgovora ove sedmice protekla je bez dogovora, što je dovelo do toga da su obje strane povećale carine na uvezenu robu.

Trump je odvojeno razmatrao uvođenje carine od 25 posto na uvoz automobila iz EU i Japana, što bi najvjerovatnije izazvalo kontramjere evropskog bloka i druge po veličini azijske ekonomije. Bijela kuća je do subote morala donijeti odluku da li će primjenjivati nove carine.

U svom proglasu Trump je američkom trgovinskom predstavniku Robertu Lighthizeru uputio zahtjev da se uključi u pregovore sa EU i Japanom i drugim neimenovanim zemljama kako bi se pozabavili njegovim tvrdnjama da uvoz automobila prijeti nacionalnoj sigurnosti.

“Vojna industrija Sjedinjenih Američkih Država zavisi od našeg automobilskog sektora kako bi razvijali tehnologije koje su neophodne za održavanje naše vojne superiornosti“, napisao je Trump u direktivi.

Lighthizer treba da podnese izvještaj Trumpu u roku od 180 dana.

 Izvor: AA

Komentari